Demokrati i Söderhamn

Styrelsen för Vänsterpartiet i Söderhamn

/ #48 Vänsterpartiet i Söderhamn ställer sig bakom kravet på en oberoende granskning

2013-02-14 10:59

Vänsterpartiet i Söderhamn ställer sig bakom kravet på en oberoende granskning av den kommunala ledningsorganisationen.

Efter att ha diskuterat igenom saken vid vårt senaste styrelsemöte kan vi konstatera att styrelsen delar den oro som framförs. Det är heller ingen tvekan om att politiken - och då förstås även Vänsterpartiets företrädare i olika nämnder och styrelser - har ett betydande ansvar såväl för arbetsmiljön för kommunens anställda, som när det gäller att värna demokratin. Politiken har till uppgift att fördela de gemensamma resurserna så att de på bästa sätt kommer kommunens innevånare till gagn. För att lyckas med det behöver vi personal som mår bra och en god dialog med dem som bor i vår kommun.

Vi vill att den oberoende granskningen även ska innefatta ett tydliggörande kring politikens (bristande) ansvar i förhållande till det ansvar verksamheternas chefer har. Vänsterpartiet i Söderhamn har flera gånger under mandatperioden framfört kritik kring att allt fler frågor i våra olika nämnder rubriceras som "verksamhetsfrågor", det vill säga frågor som politikerna inte ska lägga sig i. Enligt vår mening leder detta dels till tjänstemannastyre, dels till att de politiska församlingarna undandrar sig sitt ansvar.

Med full transparens i beslutsprocesserna, med tolerans och med insikten om att "högt i tak" är en förutsättning för att kunna bedriva riktigt bra verksamheter, kan vi åstadkomma så mycket mer. Söderhamn har verkligen allt att vinna på att en oberoende granskning görs...

Styrelsen för Vänsterpartiet i Söderhamn, 2013-02-13
gm Mats Lindström och Ingrid Bergström Nilsson