Nej till lättmargarin i skolan


Gäst

/ #19

2014-01-28 14:00

Margarin (typ Lätta, Lätt&Lagom, Becel) kan inte jämföras med matfettsblandningar (typ Bregott). Det är en helt annan produkt, tillverkad på ett helt annat sätt, men de råkar ha fått samma användningsområde - matfett.
Margarin är inte smör, det är ett substitut för smör. Det är inte hälsosamt, det är inte naturligt och det smakar inte bra. Det är inte människovärdig föda - ingen levande varelse borde äta det. I Kina säljs äggimitationer. De ser ut som ägg, används som ägg, men de innehåller ingenting från ägg utan är framställda i en fabrik för att likna ägg till utseende, konsistens och smak med hjälp av aromer och allehanda kemikalier. Parallellen till margarin är glasklar. Vill ni ge era barn äggimitationer? De är garanterat billigare än ägg!
Margarin genomgår en lång kemisk process där fetter från olika källor, t. ex. frön extraheras med hjälp av bensin bland andra starka kemikalier. Därefter omestras fettet, d.v.s. molekylerna slås sönder och sätts ihop på ett annat, för naturen främmande sätt så att fettet ska få en mer fast, bredbar konsistens. Då har man en gråsvart, illaluktande, illasmakande sörja. Denna sörja bleks vit, färgas gul och får tillsatta ämnen så att den ska få en smak liknande smör.
Hur tillverkas smör?
Man vispar grädde hårt och tillsätter salt. Punkt.