ALLERGIVÄNLIGA TÅG

HJÄLP OSS

Vi är många som lever med allergi antingen genom egen allergi eller som anhörig. Detta medför stora svårigheter idag då det blir allt vanligare att folk t.ex tar med sina djur på tåget eller öppnar en "nyttig" mellanmålspåse med NÖTMIX på resan som de snabbt köpt på Pressbyrån.

5 av 100 barn mellan 4 och 18 år är idag allergiska mot nötter och jordnötter. Lägger man sedan till alla vuxna som lever med denna allergi så blir det en stor del av Sveriges befolkning.

Lördagen den 22 december fick hela vår familj sitta mellan dörrarna i trappen upp till 1 klass på SJ-tåget till Göteborg för att femåringen är allergisk mot jordnötter. Visst gjordes det ETT utrop på tåget strax efter att vi gått på i Floby men många åt nötter ändå och tågvärden sa att hon inte kan förbjuda det. På hemfärden söndagen den 23 december gjordes inget utrop ALLS utan jag som förälder fick själv be alla som satte sig på sätena närmast framför och bakom oss att undvika att äta något med jordnötter.

Detta scenario är väldigt vanligt på våra tåg idag oavsett bolag och de som lever med en allvarlig allergi lever i ständig skräck hela resan. Vid en kraftig reaktion kan man inom några minuter hamna i anafylaktisk chock vilket strax kan leda till döden pga hjärtstopp. Dessa personer bär nästan ALLTID medicin med sig men är också beroende av sina medmänniskors respekt och förståelse. Det är dock viktigt att veta att även om personen tagit medicin så måste de ändå till sjukhus fort eftersom reaktionen kan fortgå eller återkomma vilket skapar stora problem för den allergiske såväl som för medpassagerare som kanske blir försenade i väntan på ambulans.

Allergi kan vara dödlig om någon spillt jordnötter på sätet där den allergiske tar med händerna. Allergi kan vara dödligt även om någon äter nötter tre säten bort eftersom man även kan lida av luftburen allergi.

Som medresenär kan det vara svårt att veta vad man får äta och inte, särskilt om det t.ex finns ett handikapp eller en språkbarriär som gör det svårare att kommunicera. Idag finns det t.ex nötter och jordnötter i väldigt mycket snacks, godis och annat som är lätt att äta "i farten" vilket kan komplicera både för den som är allergisk och för medresenären.

 

VÅR ÖNSKAN

För att underlätta för ALLA dvs allergiker, anhöriga, tågpersonal och övriga resenärer vill vi att alla TÅGBOLAG inför en ALLERGIVAGN längst bak i alla tåg både med bokningsbara och obokade platser.

Hur svårt kan det vara att förbjuda luftburna allergener såsom nötter, jordnötter och mandel i samma vagn som den pälsdjursfria? Den vagnen bör också vara placerad längst bort från Bistrovagnen om det säljs allergener där. Då kan den som behöver det med trygghet kryssa i allergivagn när man bokar biljett. Och så kan ett visst antal platser vara obokade i samma vagn. Märk vagnen tydligt på alla dörrar "allergivagn" och en skylt som tydligt visar vad som inte får förtäras eller medtagas där och att tågvärden har rätt att kräva att den som inte följer direktiven byter vagn. Detta kan t.ex vara:

  • Pälsdjur
  • Nötter
  • Jordnötter
  • Mandel
  • Sesamfrö
  • Hårspray
  • Parfym
  • Ägg
  • Citrus

I en allergivagn är alla som valt att boka där medvetna om allergier och dess konsekvenser. Därför är min starka tro att en sådan vagn skulle vara öppen för alla och att alla som sitter där är villiga att undvika även andra saker om särskilt utrop görs om ytterligare allergier ex. jordgubbar.

I år är det Barnallergiåret 2013/14 och därmed ett gyllene tillfälle för tågbolagen att syna sina rutiner och skapa ett TÅG FÖR ALLA.

 

 

SKRIV UNDER för ALLA människors rätt att åka tåg.


Med hopp om förändring

Therese Ahl Lennartsson

förälder till Alvar, 5 år, med jordnötsallergiTherese Ahl Lennartsson    Kontakta namninsamlingens skapare