Bort med aversiv hundträning från TV!

Maya

/ #94

2013-11-07 14:39

Dog och andra: (Först: Det är väl ännu värre att säga att man är hundpsykolog?!) Angående att "korrigera som andra hundar gör" och resten... har du tyvärr så fel. Många har det tyvärr… Ser bara vissa enstaka, utstickande händelser och bygger en ideologi på det, men man missar allt annat som verkligen händer inom hundspråk. Men jag hoppas att detta kan ge mer ljus: När man studerar hundspråk hundar emellan, kan man se att de flesta signalerna handlar just om att bekräfta och uppmuntra när en annan hund ”gör rätt” – ett önskvärt beteende (även vargar)– de belönas på olika sätt via positiva beteenden och fina taktila, bekräftande signaler. Och via lek lärs det massor.Inte alls – flyga på och visa vem som bestämmer och bestraffa när den andre hunden ”gör fel”! Också mycket tålmodigt lärarskap syns oftast från de äldre – hundar visar även varandra och uppmuntrar att följa olika initiativ och visar med sitt beteende vad den kan och vet som är bra. Hundar använder också olika typer av distraktioner att avleda andra hundar med. (Då inte godis såklart som vi kan använda såklart, men då har inte hundar en önskan - som vi människor - att lära in ex fotgående och liknande heller, och kan såklart inte av uppenbara orsaker.)

När en hund är ur balans, hotfull, rädd etc får den oftast massor med olika lugnande signaler av hundar i balans – ej straff! Vid icke önskvärda beteenden, ex för intensiv, ignoreras de hundarna mycket och så fort de testar ett annat mer önskvärt beteende ex lugnare, så får de positiv bekräftelse och uppmärksamhet tillbaka. Inte heller där straff. Stabila hundar som är sociala proffs kan få en hund som av människan dömts att vara ”dominant” genom enorm klokhet och lugn ”prata” och efter en stund följer denna sk ”dominanta” hunden den andre, lugna - som en valp med mycket tillgivna beteenden. Vilket är rörande att se! Men många människor missar att se sånt helt…

Okunskapen är stor hos många människor och våra hundar forstätter bli missförstådda och straff ökar. Beteenden som människor visar sina hundar via ex Cesar Millans metoder anses som mycket otrevliga och obehagliga i hundars ögon! I en sund hundflock beteer man sig absolut inte så! Så om vi vill vara bra ledare, varför inte se hur bra hundar som är trygga, stabila, lärare, kloka, kärleksfulla, tålmodiga, omhändertagande etc beteer sig och LYCKAS - istället för att försöka ta efter beteenden från hundar som inte är i balans uppträder?!!

Eftersom vi människor aldrig kan bli så bra på hundspråk som hundarna är, behöver vi lappa över språkbarriären. Där kommer hundträning in – som egentligen handlar om kommunikation och relation. Hundar lär sig vad människospråk är (i vilken vi har likheter med varandra men också många olikheter)och vi lär oss hundspråk så gott vi kan. Godis används främst i nyinlärning för att bekräfta vad vi vill att hunden ska göra när den gör rätt – precis som hundarna gör – men med godis för att vi blir tydliga då. Sedan byter man ut godiset mot en så inlärd signal som då hunden har lärts att förstå. Alltså inte alls muta! Beröm, klappar (om hunden gillar det), leksak är också verktyg på vårat sätt att vara tydliga lärare/kommunikatörer. När hundarna förstår vad vi önskar är det rörande att se hur glada de blir och hur mycket de VILL samarbeta med oss – av fri vilja! INTE av tvång! Straff och dominans blir då en faktor man kan slänga i soptunnan och man kan inse att sådant mer skapar missförstånd och olust – snarare än att hunden faktiskt lär sig något av det alls – blir bara sämre. Folk säger att hundar blir räddade/rehabiliterade av det… Det är inte vad jag ser när jag är på promenad och bevittnar hur hundarna mår av behandlingarna! Jag har även en lång lista av exempel i mitt huvud där hundar har gått under och fått avlivas p.g.a. sånna hanteringar. Vilket kan kännas rätt ont i hjärtat att tänka på och man blir lätt arg när vissa folk uppmuntrar och stöttar just det!

Jag har inga konflikter med mina hundar – inget klättra på dominansstege trams. För jag har rätt kunskap och förståelse, vilket jag har använt mig av från början. De följer mig av förtroende och jag lyssnar på dem tillbaka och försöker förstå dem – inte döma dem. De vet att jag aldrig skulle skada dem. Om fler hade den erfarenheten som jag har att känna det fina hur det känns – skulle fler garanterat bli förbannade på Cesar Millan och liknande sk ”hundcoacher”… om man har förmågan till empati och förmår slänga bort prestige, det vill säga… Tack för mig.