Ullupproret

Ullupproret - Det är dags att inse värdet av svensk ull!


Namnteckningarna i denna petition önskar en översyn av möjligheterna att få ullen klassificerad som en jordbruksprodukt. Även att få tillsatt en statlig utredning för att se över och kartlägga ullens användningsområde i syfte att öka dess produktionsområde och konkurrenskraft.

Ull - ett naturligt mirakel.

Ingen forskning har ännu fått fram en fiber med ullens egenskaper! Det mesta av ullen slängs idag i Sverige, det handlar om ca.600-900* ton och det känns oerhört, onödigt tråkigt. Ett så fantastiskt, inhemskt naturmaterial med så många bra egenskaper och så många användningsområden borde skattas högre! Den efterfrågan marknaden nu gör på hållbara och miljövänliga textila varor borde kunna komma att gynna ullfibern. Tänk om Sverige kunde satsa på att bli mer självförsörjande på bl.a. kläder… Då kunde vår import av kläder som är allt annat än miljövänliga kunna minskas betydligt. Dessutom är ullen hållbar, förnyelsebar och nedbrytbar utan påverkan på miljön.

*Det finns drygt 600 000 får varav cirka hälften är lamm. De vuxna ska enligt lag klippas minst 1 gång per år och ger då ca.2 kg ull vardera. Nu klipps de flesta 2 gånger per år, så då kan siffran ull som slängs dubblas.

Ullen

Isolerar lika bra mot såväl kyla som värme.
Andas – leder bort kroppens fukt.
Antistatiskt – drar inte åt sig damm.
Allergiförebyggande, låg kvalsterförekomst.
Smutsavisande och självrengörande genom ullfettet, lanolin.
Svårantändlig och flamsäker.
Lättskött. Ull behöver inte tvättas så ofta.

Det finns mängder av användningsområden

Textil/modeindustrin

·         inhemsk produkt med mängder av bra egenskaper = stor konkurrensfördel.

·         hög kvalitet.

·         stoppning i möbler, kläder, täcken, kuddar, gosedjur, m.m.

·         exklusivt naturmaterial med en spännande framtid inom modedesign.

 Byggindustrin 

·         isolering i bostäder. Ullen är bl.a. rötmotståndig.

·         brandskydd, förebygga bränder att sprida sig till andra rum.

·         ljudisolering.

Ull är kan hålla föroreningar i fibern. Så det kanske finns ett potentiellt användningsområde i detta syfte? Även som sanering vid olja och bensin på vägen. Eller vid oljeutsläpp till havs.

”Trafikverket har som väghållare ansvaret för det statliga vägnätets miljöpåverkan på våra vattendrag. Vägtrafiken är en källa till spridning av föroreningar i vatten. Utsläppen kommer främst från vägbana, däck, bromsbelägg, smörjoljor, katalysatorer och avgaser. Dessutom kan till exempel trafikolyckor ge stora utsläpp av olja och bensin. Föroreningarna blandas med regn eller med smält snö och rinner av från våra vägar. Det smutsiga vattnet, som kallas dagvatten, måste tas om hand eftersom det kan innehålla höga halter av föroreningar. Allt dagvatten är potentiellt skadligt för miljön eftersom det rinner ut i våra sjöar och vattendrag och kan förorena växt- och djurliv och vattentäkter”.

Källa: Trafikverket.

Dessutom kan vi minska vår miljöpåverkan genom att använda naturfiber.

”Att ullen uppfattas som en förnyelsebar, hållbar och miljövänlig fiber av konsumenter ses idag som en viktig aspekt att utnyttja då marknaden för det ”naturliga” och ”hållbara” växer. Arbetet med att profilera ullen som en miljövänlig fiber har inletts av ullproducerande länder och forsknings- och utvecklingsorganisationer världen över. Internationell forskning visar att hushåll kan minska sina koldioxidutsläpp genom att använda sig av ullprodukter. Naturfibern är i grunden en klar miljövinnare jämfört med den oljebaserade syntetfibern, då den tillverkas i en kombination av solljus, vatten och gräs. Därmed går det åt betydligt mindre energi vid produktion vilket håller, CO2-utsläppen nere”. Källa: Högskoleexamensarbete av Elin Olofsson, Alexander Brink och Linda Johansson, TPU2. En kartläggning av svensk ull och dess framtida användning.

Läs hela http://bada.hb.se/bitstream/2320/6768/1/2010.12.9.pdf

Vill du vara med i Ullupproret? Du som skriver under namnlistan måste ange åtminstone ditt namn, bostadsort och en e-postadress.