Trafikförbättringar för Kirseberg

Malmö är en segregerad stad på många sätt. Områden med utbredda sociala problem blandas med områden av väsentligt högre välstånd, möjligheter och kommunikationer. Andra delar av staden har bra möjligheter för färg med bil, medan cykelfärder är betydligt svårare – och omvänt.

Midhem, Segevång och Kirseberg lider av dessa problem. Samtidigt ser vi som boende i området seriösa försök från kommunen att förbättra situationen, men ställer oss frågande till huruvida boende i området har fått delta i diskussionerna. Ett ”supercykelstråk” är verkligen ett lyft som stadsdelen behöver. Många av oss transporterar oss dagligen till och från vår bostad på olika sätt.  Ett cykelstråk förbättrar specifikt cykelfärderna – men förbättring av en av transportmetoderna bör iallafall inte försämra de andra kommunikationerna.

Nämnda områden ligger vid sidan om E6, E20 – både i sydlig och nordlig riktning – samt en av förbindelserna till industrihamn-området. Utöver detta korsar godstrafik via tåg området på väg till industrihamnen. Detta är en unik kombination av trafik som området har handskats med länge, men i takt med att andra delar av staden har fått både volym och hastighetsbegränsningar har vårt område till stora delar behållit problematiken.

Som boende upplever vi att motortrafiken är stor till antalet,  följer ej regler om hastighet, är högljudd samt smutsar ner fasader, fönster och andra delar av våra hem. Trafiken sker dygnet runt, alla dagar i veckan.

Från vattenverksvägen är det först vid kommungränsen mot Burlöv som vägen smalnar av till ett körfält. Samtliga korsningar på Lundavägen på den sydöstra delen av vägen har upphöjda cykelbanor – på andra sidan vägen finns det inga sådana åtgärder. Istället omgärdas området av två, i princip obehindrade, färdsträckor for motortrafik. Det är upp till 400m mellan övergångsställen på sina platser, när det på andra hållet är så nära som 150m.

Även cykelfärder har en ansträngd situation. Samtliga cyklister från Almedals-, Rosendals och Saarisvägen är hänvisade till samma övergångsställe vid Lundavägen/Vattenverksgatan. Andra vägar är mer otrygga än att rentav bryta mot trafikreglerna.

På den nordöstra sidan av Lundavägen är tanken att supercykelstråket ska anläggas – vilket vi boende välkomnar å det varmaste! Ytan idag räcker, med nöd och näppe, till nuvarande trafik. Här behövs åtgärder, och det välkomnar vi! Vi boende ifrågasätter även nödvändigheten av två hela körfält på Lundavägen för all motortrafik. I andra delar av staden (St Knuts väg) har yta motsvarande ett helt körfält helt avsatts till cykeltrafik. Varför kan inte samma satsning uppnås på Lundavägen?

Utöver de insatser som redan planeras vill vi boende komma med ytterligare önskemål, för att framtidssäkra de insatser som görs:

  • Cykeltråk på bägge sidor av Lundavägen!
  • Ytterligare övergånggställen utmed Lundavägen, på bägge sidor av järnvägsviadukten.
  • Upphöjda cykelbanor och övergånggställen på bägge sidor av Lundavägen.
  • 30-zon vid vägen utmed Kirsebergsskolan!

Det finns även andra sätt att begränsa möjligheterna för fortkörning: betonggrisar, blomlådor, för att skapa trafik-flaskhalsar där två körfält blir ett. Som ett sista led; kommunala fartkameror eller hastighetsaktiverade farthinder.

Dessa förbättringar skulle sänka trafikhastigheten, minska bullret från den, göra korsningar tryggare och minska mängden motortrafik samtidigt som möjligheterna för gång- och cykeltrafik blir bättre.

Skriv på denna namninsamling

Genom att underteckna godkänner jag att Joakim Karaduman lämnar över informationen som jag tillhandahåller i det här formuläret till dem som bestämmer i frågan.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.







Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...