stoppainteförbifarten

Förbifart Stockholm är en planerad ny motorvägsförbindelse för E4 genom västra Stockholm. Leden är tänkt att gå från dagens E 4/E 20 i Kungens kurva i söder till Häggvik norr om Stockholm. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 kilometer, föreslås gå i tunnel. Byggstarten planeras till år 2014 och byggtiden är minst åtta år. Regeringen beslutade 3 september 2009 att tillåta byggandet av Förbifart Stockholm enligt Vägverkets (numera Trafikverket) förslag.

Förbifart Stockholm ska bland annat enligt Trafikverkets projektmål[2] knyta samman de norra och södra länsdelarna och avlasta infarterna till Stockholms centrala delar och på så sätt minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem. Trafikverkets prognoser visar att Förbifarten blir överbelastad 10-15 år efter invigningen. Eftersom trafiken generellt väntas öka, väntas därför trafiken på Essingeleden i framtiden närma sig 2008 års trafikflöde, trots förbifarten, om inte trängselskatten utvidgas till att omfatta även Essingeleden.

Förbifarten kommer enligt nuvarande (2011 års) plan bli världens längsta tunnel i stads- respektive stadsnära miljö. Gjorda prognoser pekar på att det kommer att köra cirka 11 000 fordon per timme i rusningstrafik och 145 000 fordon per dygn i Förbifarten. På vissa avsnitt är huvudtunneln inritad 65 meter under markytan och Mälaren.[6] Essingeleden beräknas få 135 000 fordon per dag år 2035 och 209 000 om förbifarten inte byggs, jämfört med 165.000 fordon per dag år 2007. Förbifart Stockholm är en del av Trafiksatsning Stockholm.

Stockholms stad vill använda pengar som skulle betala förbifart Stockholm till kollektivtrafik i stället. Det står klart när de rödgröna partierna i kommunen presenterat sin gemensamma politik.

Hälften av pengarna från vägtullarna i Stockholm ska gå till kollektivtrafik, om kommunen får bestämma. Pengar som alltså skulle ha finansierat förbifarten.

– De närmaste åren framåt ska alla pengar gå till kollektivtrafik, och över hela perioden är det 23 miljarder som vi flyttar över till kollektivtrafik, säger Daniel Helldén, miljöpartistiskt borgarråd i Stockholm.

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjorde upp om regeringsfrågan sköt man frågan om förbifarten framför sig, och kom överens om att låta Stockholms kommun och landsting göra upp om finansieringen.

Det har nu alltså den rödgröna majoriteten i Stockholm tolkat som att de har rätt att använda inkomsterna från biltullarna som de själva vill.

Vägprojektet väntas kosta många miljarder, inklusive lånefinansieringar handlar det om över 40 miljarder kronor. Tanken var att alla pengar från trängselskatterna skulle gå till projektet, och därmed betala 80 procent av hela kostnaden.

Vi som skriver under denna namninsamling kräver att regeringen fortsätter bygga förbifarten utan några stopp och utan att äventyra finansieringen.