Stoppa icke-medicinsk omskärelse av pojkar

Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 pojkar omskärs varje år i Sverige. Många av dessa pojkar är alldeles för unga för att själva kunna samtycka till ingreppet. Omskärelse av pojkar är ett oåterkallerligt ingrepp som riskerar att orsaka både psykiska och fysiska komplikationer. 

Vissa pojkar som utsatts för ingreppet känner att de förlorat sin religionsfrihet, sin rätt till den egna kroppen samt tilliten till den svenska staten, sjukvården och sina egna föräldrar. De känner sig trasiga, som att ingen anser att de är värda att skydda.

Fysiskt riskerar känseln kring könet att försämras avsevärt då 1000-tals nerver skadas i samband med ingreppet. Den förlorade känseln kommer aldrig tillbaka. De förlorar även viktiga körtlar mm. som finns i förhuden med syftet att skydda ollonet.  

Det är dags att alla barn, både pojkar och flickor, får bevara rätten till sina egna kroppar. Icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska inte få utföras förrän de är tillräckligt gamla för att själva samtycka till ingreppet. Ingreppet kan alltid göras senare i livet, men det kan aldrig göras ogjort.

Mer information finns bland annat på http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Fakta/omskarelse-fakta-och-rattigheter.pdf?epslanguage=sv 

Skriv på denna namninsamling


ELLER

Din e-postadress kommer inte att publiceras på vår webbplats. Insamlingens upphovsman kommer dock att se alla upplysningar du lämnar på detta formulär.

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.
Facebook