Sluta subventionera Norrköpings flygplats med kommunala skattepengar.

De senaste åren har kommunen betalat ca 38 miljoner kronor per år av skattepengar till flygplatsens drift och till flygbolaget som trafikerat en linje till München. Bolaget som drev Münchenlinjen har gått i konkurs i februari 2019 och kommunen är nu fri att avsluta subventionerna både till flygplatsdriften och till eventuellt nya flygbolag.

Flyget är redan kraftigt subventionerat av staten genom befrielse från koldioxid- och energiskatt och moms. Att dessutom subventionera med kommunala medel är helt emot Parisavtalets ambitioner om att drastiskt minska våra koldioxidutsläpp. Vi anser att Norrköpings näringsliv och allmänheten klarar sig bra utan en flygplats i kommunen. Linköping, Skavsta, Arlanda och Kastrup finns inom rimliga avstånd och Norrköping har bra tågförbindelser.

Medelsvenskens flygande orsakar drygt 1 ton koldioxid per år, lika mycket som privatbilismen. 80% av flygresandet är privat. Totalt släpper svensken ut 11 ton koldioxid per år från vår konsumtion. Det behöver komma ner till 1-2 ton för att klara klimatmålen. Att dra ner på flygresandet är en viktig del av omställningen av samhället. Därför är det mycket angeläget att upphöra med kommunal subvention av flyget. Pengarna behövs till andra kommunala ändamål.


Lotta Lanne Naturskyddsföreningens klimatgrupp i Norrköping    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Lotta Lanne Naturskyddsföreningens klimatgrupp i Norrköping överlämnar min signatur till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Facebook