Låt familjen Nasonova stanna!

Kommentarer

#1

Låt Nasonova familjen stanna i Sverige!!

(Västerås, 2019-02-02)

#7

Låt familjen stanna!!

(Västerås, 2019-02-02)

#16

Jag skriver under på grund av att jag vet att Aleksandra är en stor tillgång för Sverige både som arbetstagare och medmänniska.

(Surahammar, 2019-02-02)

#24

Känner stark orättvisa! Det är klart att Alexandra med familjen ska stanna kvar!

(Stockholm , 2019-02-03)

#25

Beslutet bryter instinktivt mot medmänsklighet i alla former och därutöver är förnuftsvidrigt samt saknar såväl etisk som moralisk grund.

(Västerås, 2019-02-03)

#30

Jag skriver under utan att tveka en sekund ! Min kollega och hennes familje har allt det krävs att stanna kvarstanna Sverige, ett land där dem hade hemma senaste 15år !

(Sala, 2019-02-03)

#34

Såna människor vi behöver i Sverige!!❤️
Låt de stanna!

(Sundsvall, 2019-02-03)

#39

utvisa kriminella istället!!! Det är inte familjens fel i denna situationen.

(Stockholm , 2019-02-03)

#54

För att människor som levt i Sverige under lång tid och anpassat sig, och bidragit till sin egen försörjning och betalat skatt. De människorna har en rättighet att få stanna i Sverige. De har även rätten att få leva i den trygghet som Sverige kan erbjuda jämfört med de länder som de flytt ifrån

(Sala, 2019-02-03)

#56

Jag skriver under eftersom ibland Migrationsverket kan inte sitt jobb och fattar konstiga beslut. Hur kan man utvisa någon som har stark anknytning till Sverige? 15 år är inge lite. Migrationsverket, skaffa hjärna!

(STOCKHOLM , 2019-02-03)

#77

Låt de tre kvinnorna som har jobbat och betalat skatt i 10 år stanna! De hade inte gjort något fel, inte gömt sig, de var stor tillgång till det svenska samhället!

(Stockholm, 2019-02-03)

#91

Ofattbart att få ge utvisningsbeslut efter 15 år.

(Västerås , 2019-02-03)

#92

Det är orättvist att de ska tvingas lämna Sverige

(Västerås, 2019-02-03)

#94

De människor som har redan etablerat sig i den svenska samhället, skaffade sig ett liv, hittade ett jobb och bidrar till Sveriges ekonomi genom att betala skatter och hjälpa andra via jobbet, behöver inte utvisas. De blir svårt att starta ett liv på nytt igen. Sverige behöver sådana människor!!!

(Göteborg, 2019-02-03)

#97

Der är bra familj som hittar sitt hem i Sverige.

(Ystad , 2019-02-03)

#106

Låt dem stanna!

(Sala, 2019-02-03)

#123

A.Nasonova är en kriminalvårdskollega och vän till mig och en mycket uppskattad sådan.

(Västerås, 2019-02-03)

#131

Låt familjen stanna!!

(VASTERAS, 2019-02-03)

#133

Familjen har hela sitt liv här

(Västerås, 2019-02-03)

#136

Marie Hansen

(Västerås, 2019-02-03)

#141

En bra kollega.

(Västerås, 2019-02-03)

#142

De som jobbar och gör ingen brott borde stanna i landet.

(Enköping , 2019-02-03)

#148

Det är helt enkelt inte okej att vänta 15 år, låta dem jobba här inom säkerheten bl annat och sen skicka dem tillbacka med alla faror som väntar denna kvinnor när de är tillbaka i Uzbekistan!

(Sundsvall, 2019-02-03)

#152

För att Alexsandra har varit en fantastisk medarbetare till mig och att hon är en bra människa! Hon och hennes familj borde få stanna i Sverige! <3

(Sala, 2019-02-03)

#160

Vem tycker detta är ett rimligt beslut? Hur kan man ta detta beslut om att skicka iväg människor som kommit och levt här i 15 år?!!! Som ger tillbaka till svenska samhället och inte gjort annat än skött sig? Vem tycker detta är rimligt, hur kan du sova på natten med detta beslut i ryggen?

(Västerås, 2019-02-03)

#170

Detta får inte hända, dom måste få stanna.
Man kan inte göra så efter 15 år.

(Västerås , 2019-02-03)

#172

Obegripligt att man väljer att utvisa dessa människor!

(Västerås, 2019-02-03)

#175

Jag hoppas att så många som möjligt verkligen står upp för hur kritiskt felaktigt detta beslut ifrån migrationsverket är. Här väljer man att utvisa en familj efter 15 år i Sverige. En familj som kommit in i svenskt samhälle som vilken annan svensk medborgare som helst. En familj som arbetat och gjort allt för att vara just en bra medborgare.

Aleksandra med familj har under många år arbetat i Sverige och försörjt sig själva. Dem har lärt sig det svenska språket och har, som hon själv uppger, levt öppet, arbetat och betalat skatt. Precis som alla andra. Så vad är skillnaden? Av vilken anledning gör man skillnad på denna familj och vilken annan familj som helst? Av vilken anledning låter man utvisa dessa människor när dem bidrar till svenskt samhälle, till svensk offentlig sektor, precis som en annan gör. Av vilken anledning skickar man tillbaka människor till det land dem en gång flytt ifrån, när dem gjort precis allting rätt och mycket mer därtill. Sverige, som är och länge har varit, deras hem. Där dem skapat sig en vardag. Vänner. Familj. Arbete. Bostad. Där dem skapat sig ETT LIV. 15 år. Jag förstår inte. Jag accepterar inte. Och jag vet att vi är många som inte gör det.

Jag känner inte Aleksandras familj, men så som jag känner Aleksandra, så tvekar jag inte en sekund på att hennes familjemedlemmar är lika godhjärtade och varma som vår Aleksandra är. Hon har arbetat för svensk stat och utfört ett fantastiskt bra jobb, både säkerhetsmässigt och utifrån dem humana bitarna. Hon har stått upp för mänskliga rättigheter och bemött både sina kollegor och klienter med respekt, korrekthet och vänlighet. Hon har jobbat många timmar, på ett arbete som är både belastande och krävande många gånger. För svenska staten. Något som jag vet att många av oss beundrar hos henne. Utöver det är hon även en fantastisk medmänniska, vän och kollega.

Om inte detta är anledningar nog till att låta denna familj stanna, vet jag faktiskt inte vad som är det. Jag ser ingen skillnad på Aleksandra med familj och många av oss andra. Dem bidrar minst lika mycket till detta land.

Vi kan inte acceptera att migrationsverket tar ett beslut på dessa grunder. Att behandla människor på detta sätt, är i mina ögon, inte humant någonstans.

Låt vår vän och hennes familj stanna. Något annat finns inte.

Aleksandra, vi är många som står bakom dig. Och vi kommer att göra allt i vår makt för att uppnå det enda rätta, rättvisa.

(Västerås , 2019-02-03)

#176

Anser att det är orättvist behandlat

(Västerås , 2019-02-03)

#179

Jag tycker att de personer som har bott i Sverige under 15 år och bidrog åtminstone till statens ekonomisk utveckling borde stanna

(Skellefteå, 2019-02-03)

#181

Jag skriver under frivilligt

(Göteborg, 2019-02-03)

#183

Jag känner Alexandra!!

(Sala, 2019-02-03)

#185

LÅT HENNE STANNA!!!

(Västerås, 2019-02-03)

#188

Jag skriver under eftersom jag tänker att familjen måste stanna i Sverige på grund av de bor och jobbar här lång tid.

(Märsta, 2019-02-03)

#195

Jag skriver under på grund av det ska va helt rättvist att låta stanna i Sverige för familjen Nasonova

(Stockholm , 2019-02-03)

#196

Pinsamt omänskligt av migrationsverket att utvisa familjen till ett rättsosäkert läge, arbetsgivare och myndighet behöver lösa detta fall smidigare för att upprätthålla den värdighet Sveriges demokrati behöver.

"Publicerat fredag 1 februari kl 16.31

Trots att den uzbekiska familjen varit i Sverige i 15 år ska de nu utvisas – och riskerar fängelsestraff i hemlandet. 

Samtidigt har två av kvinnorna i familjen jobbat med säkerhetsklassade arbeten. En av kvinnorna fick undantag från justitiedepartementet – signerat av Morgan Johansson.

Ekot har på fredagen berättat om tre kvinnor som varit i Sverige i femton år och nu ska utvisas till Uzbekistan.

En av kvinnorna har fått klartecken av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att arbeta på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon saknat arbets- och uppehållstillstånd.

– De gjorde en kontroll på mig. Jag fick papper från justitiedepartement på att de gör ett undantag. Jag får jobba inom säkerhetsklassanstalt.

Vi träffas på förvaret där Anna, som vi kallar henne, är inlåst i väntan på utvisning till Uzbekistan tillsammans med sin mamma och syster.

På bordet framför oss ligger ett regeringsbeslut med justitieminister Morgan Johanssons namn på. Det ger hennes tillstånd att arbeta i en av Sverige säkerhetsklassad anställning inom Kriminalvården.

Normalt får inte utländska medborgare göra det, men regeringen kan i enskilda fall bevilja undantag.

Annas syster har också arbetat som väktare med särskilt tillstånd utfärdat från Länsstyrelsen. Systrarnas mamma har arbetat som städerska.

Alla tre har personnummer som de fick när de under en period hade tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och har betalat skatt under de senaste tio åren.

– Vi sökte arbetstillstånd men fick avslag på det, säger Anna.

Ändå jobbade ni?

– Ändå jobbade vi. Vi försökte bevisa för Migrationsverket och andra myndigheter att vi vill verkligen göra nytta för det svenska samhället. Vi vill göra ett bra jobb och alla våra arbetsgivare är jättenöjda med oss.

Nu har Migrationsverket polisanmält Anna för att hon arbetat utan arbetstillstånd. När vi träffas ska hon precis förhöras.

Familjen säger att de under alla år varit öppna med att de arbetat, också gentemot Migrationsverket. 

– Vad gäller brottet så är det något polisen får utreda, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Borde ni agerat annorlunda när ni fick reda på detta?

– På vilket sätt skulle vi agerat annorlunda?

Till exempel kontaktat Kriminalvården eller Skatteverket?

– Det är svårt att svara på, men ytterst är det arbetsgivarens ansvar att kontrollera att anställda har ett arbets- och uppehållstillstånd och den frågan kan man naturligtvis kontrollera med oss, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Ekot har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som hänvisar till Kriminalvården och menar att det är Kriminalvårdens ansvar att lämna ett korrekt underlag till regeringen.

Kriminalvården skriver i ett mejl till Ekot att Anna inte på något sätt bedömts som ett säkerhetshot av Kriminalvården. Hon beskrivs som en kompetent medarbetare som haft stort förtroende. Kriminalvården skriver att de gjort fel som inte kontrollerat med Migrationsverket om hon hade tillstånd att arbeta i landet, och att man nu kommer att förtydliga rutinerna vid rekrytering.

I Uzbekistan riskerar man att mista sitt medborgarskap om man arbetat åt en annan stat, särskilt känsligt är det om man arbetat inom säkerhetsapparaten.

Enligt familjen juridiska ombud, Madeleine Käärik, kan det också leda till fem års fängelsestraff.

– Vi befarar att de kommer att lagföras och straffas för det, säger Madeleine Käärik.

Johanna Sjövall, Ekot
johanna.sjovall@sverigesradio.se
"

(Västerås, 2019-02-03)