Rökfria bostäder ska finnas tillgängliga i hela Sverige

FRISKA SOM SJUKA, UNGA SOM GAMLA, ALLA MÄNNISKOR SOM LEVER I SVERIGE SKA HA RÄTT ATT VÄLJA ATT BO RÖKFRITT, VAR I LANDET DE ÄN BEFINNER SIG.

I tusentals bostäder i hela Sverige finns det stora problem med undermålig ventilation som leder till passiv rökning vare sig grannarna röker inom- eller utomhus. De som lider av den passiva rökningen får nästan aldrig någon som helst hjälp av hyresvärden och lämnas helt utan rättigheter medan rökarna hålls om ryggen.

Det är ett enormt problem både för de som helt enkelt vill slippa röken och riskerna med den, men speciellt för astmatiker/allergiker som inte har någonstans att bo tryggt utan risk att bli drabbade av svår sjukdom.

Lika stor rätt som rökare har att välja att aktivt röka, ska alla andra ha att välja att inte passivt röka. Detta ska inte bara gälla på allmän plats och i arbete utan också i hemmet.

Man ska inte behöva ha råd med dyra hus eller bostadsrätter för att få trygghet.

DET SKA DÄRFÖR VARA KRAV PÅ TILLGÅNG TILL RÖKFRIA HYRESRÄTTER I ALLA KOMMUNER I SVERIGE.

Det ska finnas så det räcker till alla som vill, och om inte ska de som med intyg från sakkunnig/läkare kan bevisa att de är i behov av en rökfri bostad på grund av sjukdom eller liknande också tillåtas förtur på dessa.

Även tillgång till ett visst antal allergianpassade hyresrätter i varje kommun med förbud mot rökning, parfymer, husdjur, växter m.m. och ventilation som helt blockerar t.ex. pollen skulle ytterligare förbättra läget för de många invånare som lider av astma och allergi.

Rökfria/allergianpassade hyresrätter ska inte ha en mycket högre hyra än en vanlig hyresrätt. Speciellt inte enbart rökfria då även äldre hyresrätter kan ändras till rökfria, i vissa fall med städning, i svårare fall med sanering.

 

 

INFORMATION OM RÖKNING

I varje rökpuff från en brinnande cigarett finns partiklar, gaser och ånga som innehåller omkring 4 700 olika ämnen och kemiska föreningar. Ungefär fem procent av utsläppet är synlig rök.

Några ämnen som finns i cigarettröken är bl.a. kolmonoxid, ammoniak, vätecyanid, tjära, bly, aceton, arsenik, butan, kadmium, etanol, formaldehyd, hexamin, metan, metanol, fenol, nikotin, glykol, toluen, vinylklorid, 4-aminodifenyl, betanaftylamin.

Att röka är ett av de största hoten man kan utsätta sin kropp för och globalt sett är rökning den enskilt största riskfaktorn för ohälsa och förtida död. Tobaksrökning kan bidra till närmare 60 olika sjukdomar, bland annat cancer, hjärt-kärlsjukdom och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Magsjukdomar som magsår och Crohns sjukdom uppstår oftare hos rökare än i befolkningen i övrigt. Varje år orsakar rökning nära 7 000 dödsfall i vårt land.

 

PASSIV RÖKNING

Av all den rök som utsöndras från en cigarrett sedan den tänts till den fimpas är det bara en fjärdedel som andas in av rökaren. Resten går ut i omgivningen och andas in av andra. Röken från en cigarrett kan delas upp i huvudrök och sidorök. Huvudröken dras in av rökaren och filtreras i rökarens lungor innan den går ut i luften igen vid utandningen. Mer än hälften av en cigarrett brinner upp mellan blossen och bildar sidorök som på grund av temperaturskillnaden på glöden har en annan kemisk sammansättning än huvudröken. De partiklar som då frigörs är biologiskt aktiva och fastnar på slemhinnorna hos dem som andas in sidoröken. Det förklarar de oväntat höga riskerna med den passiva rökningen.

Barn är extra mottagliga och känsliga. Nyfödda barn till rökare väger i snitt 150-300 gram mindre än andra. Små barn som lever med rökare har oftare astma samt luftvägs- och öroninflammationer än andra barn. Passiv rökning kan också hämma utvecklingen av barnens lungor.

Passiv rökning dödar varje år närmare 500 personer. Att leva med en rökare ökar risken för att dö av hjärt- kärlsjukdom eller lungcancer med mellan 20 och 30 procent.

Ofrivilliga rökare kan snabbt själva konstatera att ögon och luftvägar irriteras av cigarettröken. Det är kroppens sätt att varna. Astmatiker får ofta andningssvårigheter. Under de senaste 10-15 åren har det kommit en rad forskningsrapporter som visar att passiv rökning orsakar ännu allvarligare hälsoeffekter.

 

VAD HAR VI FÖR RÄTTIGHETER?

Det står utom allt tvivel att rökning, aktiv som passiv, är mycket hälsofarlig och alla ska ha rätt att välja om man vill utsättas eller inte.

I Sveriges rikes lag finns det två paragrafer som förbjuder hyresgäster att bruka sin bostad på ett sådant sätt att det innebär hälsofara för andra.

Utdrag:

 

Jordabalken (1970:994)

12 kap, Hyra

25 §
När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de
som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad
kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras
bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet)...

...Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge
hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart
upphör samt, om denne är en bostadshyresgäst, underrätta social-
nämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna.

 

Miljöbalken (1998:808)

9 kap, Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

9 §
Bostäder och lokaler för allmänna ändamål skall brukas på
ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte
uppkommer och hållas fria från ohyra och andra skadedjur.

Ägare eller nyttjanderättshavare till berörd egendom skall
vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra
uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa.

 

Vid tvister mellan grannar om passiv rökning dömer domstolarna ändå oftast till rökarnas fördel med motiveringen att rökandet haft "normal" omfattning och bör tålas. Hyresvärdarna ställer heller inte ofta några krav på de rökande hyresgästerna. Kommunernas miljöavdelningar ställer heller inga större krav på hyresvärdarna. Rökarnas rätt att röka väger alltid mer än offrens rätt att slippa passiv rökning.

Världshälsoorganisationen WHOs tobakskonvention, som Sverige ratificerat, föreskriver att människor ska skyddas mot andras tobaksrök. Ett av delmålen för folkhälsopolitiken som riksdagen beslutat och som skulle ha uppfyllts 2014 är att ingen i Sverige ska behöva utsättas för passiv rökning. Mycket har gjorts i Sverige för att förbjuda rökning på allmänna platser samt arbetsplatser. Trots att man driver på denna linje mot ett rökfritt Sverige har inte mycket gjorts för att förbättra situationen med bostäder.

Därför finns det ett stort intresse bland allmänheten för rökfria bostäder i flerfamiljshus där man slipper utsättas för hälsofarlig passiv rökning. Det byggs sedan några år fastigheter runt om i landet där rökförbud ingår i hyreskontrakten, men antalet är mycket litet i förhållande till efterfrågan. Några fastighetsägare har infört rökförbud i äldre bostäder men även detta är ovanligt. Vill man bo rökfritt får man söka med ljus och lykta över hela landet och de flesta gånger möts man av beskedet att det bara finns i storstäderna till en mycket hög hyra, eller att hotell är de enda som kan erbjuda rökfritt boende.

 

ASTMA

I Sverige är runt 10% av alla vuxna och barn drabbade av astma. 

Astma är en kronisk inflammation i luftvägarnas slemhinnor som gör att musklerna runt luftrören lättare drar ihop sig och slemhinnan i luftrören svullnar. Det innebär att luftflödet till lungorna begränsas, vilket kan leda till hosta och andnöd. Slembildning, pipande ljud i bröstet och besvär i näsan och bihålorna är också vanliga symtom på ett astmaanfall.

Det står inte helt klart vad som orsakar astma men mycket tyder på att luftföroreningar, allergier, dålig inomhusmiljö och kemikalieanvändning har bidragit till ökningen i antalet astmafall. Dofter kan även utlösa astmaanfall hos personer med astma. De som har astma eller allergi kan ibland vara känsligare för dofter än annars – exempelvis under pollensäsongen eller vid förkylning.

Det är vanligt att astimatiker får hosta och värk i lungorna om de utsätts för tobaksrök.

 

ALLERGI

Var femte person i Sverige har någon form av allergi. Pollen, pälsdjur, kvalster och vissa livsmedel är exempel på sådant som man ofta blir allergisk mot.

Vid pollen- och pälsdjursallergi brukar man få rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda i näsan. Många får också röda, kliande och svidande ögon. Tänk på hur eländig, trött och hängig du kan känna dig när du är förkyld – för många allergiker är detta vardagsmat! Man kan tycka att lite hösnuva inte är så farligt, men många pollen- och pälsdjursallergiker påverkas märkbart i sin vardag. Många gånger kan man behöva göra livsstilsförändringar till följd av allergin.

Det är också vanligt att vara allergisk mot tobaksrök, med symtom som nästäppa och huvudvärk.

 

DOFTÖVERKÄNSLIGHET

Det finns även många i Sverige som lider av doftöverkänslighet.

Symtom vid doftöverkänslighet, även kallat sensorisk hyperreaktivitet, påminner om astma, men orsakerna till reaktionen är inte samma. Immunförsvaret är inte inblandat och luftvägarna täpps inte till som vid astma. Doftöverkänslighet beror på reaktion och överretbarhet i sensoriska nerver i luftvägar och ögon (det så kallade kemestetiska sinnet) och har inte med luktsinnet att göra.

Vanliga symtom vid doftöverkänslighet är besvär i hals, luftvägar, näsa och slemhinnorna i ögonen samt huvudvärk, svettningar, yrsel och trötthet.

 

Passiv rökning är förknippat med besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos personer med astma, allergi och överkänslighet. Men det finns även en långvarig hälsopåverkan att ta hänsyn till. Den kan yttra sig i hjärtinfarkt, lungcancer, KOL och cancer i bihålorna.

 

 

FRISKA SOM SJUKA, UNGA SOM GAMLA, ALLA MÄNNISKOR SOM LEVER I SVERIGE SKA HA RÄTT ATT VÄLJA ATT BO RÖKFRITT, VAR I LANDET DE ÄN BEFINNER SIG.

I tusentals bostäder i hela Sverige finns det stora problem med undermålig ventilation som leder till passiv rökning vare sig grannarna röker inom- eller utomhus. De som lider av den passiva rökningen får nästan aldrig någon som helst hjälp av hyresvärden och lämnas helt utan rättigheter medan rökarna hålls om ryggen.

Det är ett enormt problem både för de som helt enkelt vill slippa röken och riskerna med den, men speciellt för astmatiker/allergiker som inte har någonstans att bo tryggt utan risk att bli drabbade av svår sjukdom.

Lika stor rätt som rökare har att välja att aktivt röka, ska alla andra ha att välja att inte passivt röka. Detta ska inte bara gälla på allmän plats och i arbete utan också i hemmet.

Man ska inte behöva ha råd med dyra hus eller bostadsrätter för att få trygghet.

DET SKA DÄRFÖR VARA KRAV PÅ TILLGÅNG TILL RÖKFRIA HYRESRÄTTER I ALLA KOMMUNER I SVERIGE.

Det ska finnas så det räcker till alla som vill, och om inte ska de som med intyg från sakkunnig/läkare kan bevisa att de är i behov av en rökfri bostad på grund av sjukdom eller liknande också tillåtas förtur på dessa.

Även tillgång till ett visst antal allergianpassade hyresrätter i varje kommun med förbud mot rökning, parfymer, husdjur, växter m.m. och ventilation som helt blockerar t.ex. pollen skulle ytterligare förbättra läget för de många invånare som lider av astma och allergi.

Rökfria/allergianpassade hyresrätter ska inte ha en mycket högre hyra än en vanlig hyresrätt. Speciellt inte enbart rökfria då även äldre hyresrätter kan ändras till rökfria, i vissa fall med städning, i svårare fall med sanering.

 

 

PS. Den här namninsamlingen är inte på något sätt fientligt inställd till personer som aktivt röker. Den är däremot främst ämnad att skapa rättigheter och trygghet för de som inte vill utsättas för tobaksrök, vilken anledning de än har.

 

 

En del material lånat från:

http://www.allergiguiden.com

http://astmaoallergiforbundet.se

http://www.astmaochallergilinjen.se

http://www.doftoverkanslig.se

https://www.hjart-lungfonden.se

http://www.riskbruk.se

http://slutarokalinjen.se

http://www.tobaksfakta.se