Nya former för styrning och resursfördelning till universitet och högskolor (se Strut-utredningen) förutsätter kollegiala beslutande organ på lärosätena

Till alla kolleger som engagerar sig i frågan om hur universitet och högskolor ska bevara sin frihet, autonomi och de kollegiala organisationsformerna

Regeringen tog under 2017 beslut om att genomföra ytterligare en utredning som behandlar styrningen av svenska universitet och högskolor. Professor Pam Fredman som tidigare varit rektor för Göteborgs universitet tillsattes som särskild utredare för utredningen ”Styrning för starka och ansvarfulla lärosäten (U 2017:05)” (även kallad Styr- och resursutredningen (Strut)). Fredman och hennes kolleger presenterade nyligen ett ”Övergripande modellförslag för styrning av universitet och högskolor” som innehåller såväl problembeskrivning som förslag till lösningar (se bilaga).

Vi anser att utredningens analytiska premisser och inledande problembeskrivningar utgör en lovande ansats där ett flertal relevanta problem, mål och utmaningar pekas ut. Dessa utgör viktiga utgångspunkter i diskussioner om hur universitet och högskolor bör utvecklas i framtiden.

Emellertid finns det en viktig komponent som än så länge saknas. Om våra universitet och högskolor ska kunna möta framtidens utmaningar så som de beskrivs i utredningen, så är närvaron av kollegiala styrformer en nödvändig förutsättning. Utan kollegiala styrformer riskerar, enligt vår mening, de framtida reformerna att få samma effekt som Autonomireformen 2011. Den utlovade mer självbestämmande. Men i praktiken ledde den till att forskare och lärare i omfattande utsträckning förlorade makt och inflytande över kärnverksamheten. Risken finns, i dagens ofta toppstyrda universitets-och högskolesektor, att det blir universitetsledningarna som, utan nämnvärd kollegial förankring, kommer att utnyttja de möjligheter som öppnas för att omfördela resurser mellan ämnen och vetenskapsområden. Vi befarar att all form av grundforskning, inte minst inom humaniora och samhällsvetenskap, får stå tillbaka för satsningar på innovation och tillväxt i form av tillämpad forskning. 

Om du, som vi, anser att kollegiala organisationsformer är en förutsättning för att förverkliga de mål och visioner som Strut-utredningen förespråkar ber vi dig skriva under detta upprop. Vi kräver att utredningen med tydlighet och i klartext klargör vikten av att kollegiala styrformer erkänns som en betydelsefull och självklar organisationsprincip för svenska universitet och högskolor. Den 31 maj 2018 stänger vi listan och skickar den till utredningen.

/Samverkansgruppen för en god forskningsmiljö (GFM)
c_446472-l_3-k_imagepuff.png


Shirin Ahlbäck Öberg, Samverkansgruppen för en god forskningsmiljö    Kontakta namninsamlingens skapare