Nej till mobilmast Viksjöleden

Till: Bygglovsenheten i Järfälla kommun.

Yttrande mot mobilmast Viksjöleden 7:200

Yttrande över ansökan om bygglov med diarienummer 15-585  

TeliaSonera AB har ansökt om att få bygglov för mobiltorn samt två teknikbodar på fastigheten Viksjö 7:200 (ett skogsområde mellan Bondevägen och Viksjöleden ca 500 m från Lundskolan)    

Vi motsätter oss dessa planer och kräver att Miljö- och byggnadsnämnden avslår ansökan.

Som grund för vårt yrkande anför vi följande. 

Den av företaget ansökta platsen för lokalisering är detaljplanerat område och avsett som parkmark. Att bygga ett 24 meter högt mobiltorn är i strid med gällande detaljplan och vi anser att bara det är grund för att avslå ansökan. Dessutom är det viktigt för människors hälsa och välbefinnande att grönområden bevaras för rekreation.   Ansökan saknar adekvata fakta och omöjliggör därför att väl utredda samt grundade ställningstaganden kan göras och att beslut kan fattas på rättssäkra grunder: 

• Det saknas konsekvensbeskrivningar både avseende risk för människors hälsa och risker för miljön. Vi förutsätter att Miljö- och byggnadsnämnden kräver att TeliaSonera AB delger utförliga konsekvensbeskrivningar där det redogörs för alla eventuella risker som strålningen från mobilmasten kan ha på människors hälsa samt på miljön.   

Vi förutsätter att konsekvensbeskrivningarna minst omfattar: 

- Hur påverkar strålningen närboende? Vilka risker finns? 

- Hur kommer signalerna att påverka annan teknisk utrustning (mobiltelefon, datorer, larm, TV mm) för närboende? 

- Hur kommer strålningen påverka personer med redan befintliga sjukdomstillstånd som ex hjärtsjuka, cancersjuka?  - Utförlig beskrivning om risker för påverkan på miljö och djurliv.  

• Då tornet är 24 meter högt är det stor risk för fallskador. Både på egendom samt människor och husdjur. Vi bor och lever här. Går i naturen och barnen leker på grönytorna. Med tanke på barnen måste vi även få belysa risken med att de faktiskt klättrar upp i masten! Barn är nyfikna och en mast är spännande. Vilka skaderisker finns då, frånsett eventuella fallskador? Kan man få elstötar?   

• Tornet placeras alldeles för nära bostadsbebyggelse. I omedelbar närhet till Viksjöleden och Bondegatan. Det innebär en alldeles för stor risk för människors hälsa.  

• Tornet placeras alldeles för nära förskolor och skolor! I tornets närhet ligger 4 stycken förskolor och skolor:  

- Fäbodens förskola 

- Plommonets förskola 

- Lundskolan och Fjällenskolan 

Det är totalt oacceptabelt samt i strid med Europarådets resolution 1815 (2011) (bilaga 2.). De skriver bland annat att samtliga medlemsstater ska; ” vidtaga alla rimliga åtgärder för att minska exponeringen för elektromagnetiska fält, särskilt för radiofrekvenser från mobiltelefoner, och i synnerhet exponering när det gäller barn och ungdomar som förefaller att ha störst risk att utveckla hjärntumörer. Vi vill även göra Miljö- och byggandsnämnden uppmärksam på punkt 8.4 där det tydligt framgår att …”andra elektriska installationer placeras på ett säkert avstånd från bostäder.”  

Vi kräver att byggavdelningen ska utreda riskerna även för skador på hälsa och miljö som en del i bygglovsprocessen, speciellt när de får in ansökningar där det inte kan uteslutas att en eventuell byggnation innebär att människor och miljö skadas. 
 
• Placeringen av masten innebär en betydande olägenhet ur flera aspekter:  
- masten är ett mycket dominerande inslag i naturmiljön och innebär ett störande samt förfulande ingrepp i naturen.  
- Masten placeras för nära intillliggande bostäder. Säkerhetavståndet är för kort, både vad gäller riskerna för strålning samt risk för att masten ska fall ned och skada människor/husdjur eller egendom. 
 

Viktig information att belysa i ärendet 
Strålningen är sedan 2011 cancerklassad enligt WHO (se http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf) (bilaga 1) i samma klass som bly och DDT. Men inte bara det: strålningen orsakar sämre hälsa och en lång rad symptom varav de vanligaste är sömnstörningar, huvudvärk, minnes- och koncentrationsproblem. Äldre löper ökad risk för demens samt barn och unga förefaller löpa större risk att utveckla hjärntumörer.  

Europarådets resolution 1815 (2011) (bilaga 2.) ger ett starkt stöd för att neka denna ansökan om bygglov. De skriver bland annat att samtliga medlemsstater ska; ” vidtaga alla rimliga åtgärder för att minska exponeringen för elektromagnetiska fält, särskilt för radiofrekvenser från mobiltelefoner, och i synnerhet exponering när det gäller barn och ungdomar som förefaller att ha störst risk att utveckla hjärntumörer. Vi vill även göra Miljö- och byggandsnämnden uppmärksam på punkt 8.4 där det tydligt framgår att …”andra elektriska installationer placeras på ett säkert avstånd från bostäder.”  
 
Bilagor: 
 
- Iarc classifies radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humans. (Bilaga 1). 
- De potentiella riskerna med elektromagnetiska fält och deras inverkan på mijön. Europarådets resolution 1815 (2011) (Bilaga 2.)  
- Vanliga symptom av strålning från trådlös teknik. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 3.) 
- Tio goda råd för säkrare telefon- och internetanvändning. Strålsskyddsstiftelsen. (Bilaga 4.) 
- Åtta myter om trådlös teknik. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 5): 
- Fakta om wifi och hälsa. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 6.)  
- Fakta om mobilmaster och miljiö. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 7.) 
- Fakta om mobilmaster och hälsa. Strålsskyddsstiftelsen. (Bilaga 8.) 
- Strålningens effekter på cellnivå. Oxidativ stress och DNA-skador. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 9.) 
- Strålningen effekter på minne ch inlärning. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 10.) 
- Risk för hjärntumör och tumör i huvudområdet av mobiltelefon och trådlös telefon. Strålskyddsstiftelsen. (Bilaga 11.) 
 
  
Mobilmaster är miljöfarlig verksamhet. 
I Sverige har få av de personer som klagat på att mobilmaster utgör en hälsorisk eller har skadat deras hälsa, fått gehör när de överklagat bygglovsbeslut. Det beror på att domstolarna i hög grad förlitat sig på Strålsäkerhetsmyndighetens och Socialstyrelsens bedömningar. Socialstyrelsen är vägledande i frågor som gäller risker för hälsan med mobilmaster och gav år 2008 ut ettmeddelandeblad där det står: 
”Det finns inget samlat vetenskapligt underlag som tyder på att de radiofrekventa fält som sänds ut från mobilbasstationer och liknande sändare skulle kunna vara skadliga för människor”. 
Socialstyrelsens påstående är felaktigt på två viktiga punkter: 
1. Det finns ett samlat vetenskapligt underlag som visar att mobilmaster kan vara skadliga för människor. Se Mobilmaster och hälsa. (bilaga 8.) 
2. Miljöbalken ställer inte krav på samlat vetenskapligt underlag för att försiktighetsåtgärder ska vidtas. I stället ska åtgärder för att skydda människors hälsa vidtas då ”det finns skäl att anta olägenheter”. MB 2 kap §3 se (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980808.HTM) 
 
 
Med grund i samtliga framförda synpunkter ovan yrkar vi att Miljö- och byggnadsnämnden avslår ansökan om bygglov.    

Med vänlig hälsning  

Undertecknade   

 

 

Bilagor

 

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

http://www.feb.nu/images/stories/pace-resolution-20110527-sv.pdf 

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/vanliga-symtom_stralskyddsstiftelsen2014.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/tio-goda-rad_stralskyddsstiftelsen2014_11.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/atta-myter_stralskyddsstiftelsen2014_11.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/Wifi-halsa13-0005-05.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/faktablad_mobilmaster_miljo.pdf 

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/faktablad_mobilmaster_halsa.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/Faktablad-oxidativ-stress-dna-2013-05.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/Faktablad-minne-2013-04.pdf

http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2014/08/risk_tumor_huvud_201406.pdf