MieånTillNatura2000Tack

(skriv under längst ned på sidan... TACK! =)

Tillsammans kan vi göra oss hörda!

Just nu ligger två separata förslag från Länsstyrelsen i Blekinge och Länstyrelsen i Kronoberg, på att göra Mieån till Natura 2000-område - hela vägen, från mynningen och upp till sjön Mien. Förslagen har skickats till Naturvårdsverket och de ska i sin tur gå igenom och överväga det hela, för att sedan redovisa vidare till Regeringen/Miljödepartementet, som tar de slutgiltiga besluten.

Mieån är idag i stort behov av hjälp- i form av skydd, restaurering, rivning av vattenkraftverk m.m. Djurarter i behov av skydd i detta vattensystem är bland annat havsöringen, bäck-/brunöringen, den rödlistade flodpärlmusslan, sandkrypare, ål och utter. Det finns även ett flertal skyddsvärda nyckelbiotoper, främst i form av ädellövskogar, utmed vattendraget. Natura 2000 vill även att naturtypen "vattendrag med flytbladsvegetation eller akvatiska mossor" uppnår ett gynnsamt tillstånd.

Mieåns framtid och öde ligger på bordet, så visa nu vad du tycker!
Skriv under för att göra Mieån till Natura 2000-område.
Namninsamlingen kommer att skickas till både Naturvårdsverket och Regeringen/Miljödepartementet, som en extra spark i baken!

Mer info om Länsstyrelsens förslag finns att läsa här:
http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura2000/natura2000-miean-beskrNY.pdf

 


Uppdatering 2014-05-26:

Idag kunde man läsa en artikel i tidningen Sydöstran. Så här stod det;

"Mieån kan bli Natura 2000-område

Länsstyrelsen i Blekinge har lämnat in ett förslag till Naturvårdsverket om att göra huvudflödet av Mieån till ett Natura 2000-område.

En namninsamling som stöttar förslaget drogs igång för två dagar sedan.

I Länsstyrelsens förslag står att läsa att "syftet är att bevara åns vattenkvalitet så att öring, flodpärlmussla, utter och andra arter i vattendraget får fortsätta att leva och finnas i ån". Det handlar kort sagt om att Mieån och dess arter ska fortsätta finnas och leva inom området.

Limnologen - det vill säga sjövattenbiologen - Andreas Nilsson på Länsstyrelsen i Blekinge har varit med och arbetat fram förslaget.

– Det här innebär i praktiken att alla verksamheter som ligger vid Mieån i dag kommer att fortsätta som tidigare, till exempel vattenkraftverken, men nya verksamheter kommer att behöva prövas enligt Natura 2000-bestämmelser. Det blir i sådana fall en mer omfattande prövning vid utsläpp av processvatten och vid grävarbeten.

Andreas Nilsson berättar att Länsstyrelsen förra året fick i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på nya Natura 2000-områden, och att man sedan dess föreslagit hela fjorton områden i Blekinge.

Förslaget med Mieån har nu mellanlandat hos Naturvårdsverket, som kommer att se över handlingarna och skicka ärendet vidare till regeringen efter sommaren. Med anledning av denna tidplan har en namninsamling just dragits igång.

– Vi startade för två dagar sedan och har redan hundra underskrifter, säger Tobias Lindvall som är initiativtagare till listan.

Tobias Lindvall är bekymrad över hur mycket de befintliga kraftverken och dammarna hindrar ett naturligt flöde i ån, men känner till att en Natura 2000 -klassning inte får bort de anläggningar som bromsar och fördämmer vattnet i dag.

– Nej det vet vi, men med en sådan markering skulle det satsas mer på ån generellt, och jag vet att EU stoppar undan pengar varje år som man kan söka till just Natura 2000-projekt.

Andreas Nilsson är inne på samma linje.

– Det pågår ett ständigt arbete med att få bort vandringshinder för alla slags vattenlevande organismer. I ett Natura 2000-område får sådana frågor en större dignitet.

Namninsamlingen kommer att pågå till i slutet av juli då den ska lämnas till Naturvårdverket och Miljödepartementet".

 

 

Uppdatering 2014-05-24:

Ulrika Widgren (Natura 2000-samordnare) har meddelat via mail att "Naturvårdsverket ska lämna över underlag för möjlighet att besluta i aug/sept. Inget exakt datum finns". Så i slutet på juli skickar vi namnlistan till både regeringen och Naturvårdsverket.



Sju stycken vattenkraftverk och ett flertal dammar delar upp- och torrlägger ofta partier av ån. Nedre delen av ån är ofta väldigt nedskräpad (från mynninge och tre kilometer upp till första kraftverket). Det finns ett antal butikskedjor som borde ha ansvar/tvång på att städa upp runt sina fastigheter vid ån. Dessa är till exempel Mc Donald's, Netto, Elgiganten, Jysk och Citygross. Massvis med embalage, plastpåsar och dylikt skräp ligger utspritt längs ån.