Inkludera fysisk träning i riktlinjerna för Parkinson

Bakgrund

Parkinson är en obotlig, degenerativ, neurologisk sjukdom som oftast debuterar efter 55-60 års ålder, dock får 10-15% sjukdomen innan de fyllt 50. Man uppskattar att det finns omkring 22 000 parkinsonsjuka i Sverige och ca 1 500 diagnosticeras varje år. Sjukdomen karakteriseras av rigiditet (stelhet), hypokinesi (rörelsefattigdom) och tremor (skakningar).

Socialstyrelsen publicerade i februari 2016 en remissversion av de första nationella riktlinjerna för Parkinson, se länk här. Detta är såklart en glädjande utveckling med stor möjlighet till tydligare prioriteringar vad gäller parkinsonvården i Sverige.

Men, 

trots att forskning sedan många år visat på nyttan av fysisk aktivitet vid Parkinson så finns inte ett ord om detta i riktlinjerna.

YFA (Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet) tar fram FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling), ett stödverktyg för sjukvårdspersonal vid rekommendation av fysisk aktivitet. Det finns rekommendationer för en lång rad olika sjukdomar baserat på gedigen forskning. I rekommendationerna för Parkinson står det bland annat:

Parkinsons sjukdom karakteriseras allmänt av rörelsefattigdom. Fysisk aktivitet är av största vikt och ska påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet. Patienterna rekommenderas allmän fysisk aktivitet som gång, promenader med mera, kombinerat med specifik sjukgymnastik och även hemträningsprogram. Konditionsträning och specifik uthållighetsträning har i vetenskapliga studier visat sig ha god effekt och kan rekommenderas i vissa fall. Styrketräning har också visats ha effekt, men det vetenskapliga underlaget är inte tillräckligt för att kunna rekommendera sådan träning. Den fysiska aktiviteten kan även förväntas förebygga inaktivitet och rörelserädsla samt minska risken för fallskador.

Ordination

  1. Daglig fysisk aktivitet såsom gång, promenader och liknande.

  2. Specifik sjukgymnastik under ledning av sjukgymnast för att förbättra exempelvis

    gångförmågan 1 gång per vecka. Program för egen träning/hemprogram bör utformas

    och genomföras 2–3 gånger per vecka.

  3. Konditionsträning och specifik uthållighetsträning i vissa fall.

 

I Nederländerna har man tagit fram riktlinjer för Parkinson där fysisk träning utgör en essentiell del av behandlingen, tillsammans med läkemedelsbehandling, helt i enlighet med aktuell forskning. Flera vetenskapliga studier visar att det sättet att behandla Parkinson leder till både friskare patienter och lägre vårdkostnader! (ref) 

Det är fullständigt orimligt att Sverige nu ger ut riktlinjer där den senaste forskningen inte följs. 

Vi som skrivit under detta upprop kräver att fysisk träning inkluderas i Socialstyrelsens riktlinjer för Parkinson!