Restriktioner Mot Fyrverkerier i Värmdö

Motion till Kommunfullmäktige i Värmdö: Att införa restriktioner gällande fyrverkerier.  

Bakgrund: Uppskjutandet av fyrverkerier har ökat kraftigt de senaste åren. Med anledning av detta anser jag att Värmdö kommun ska ta efter andra kommuner och införa stopp för fyrverkerier alla andra tider än mellan 22-01 på nyårsnatten och valborg.

2015 startade uppskjutandet av fyrverkerier en vecka före nyår i centrala delar av Gustavsberg, fyrverkerier sköts upp både dagar och kvällar och det var omöjligt att veta var och när det skulle smälla, jag kunde knappt gå ut med min hund alls dagarna runt nyår. Många djur blir fruktansvärt rädda, vissa får t.o.m. panik. En häst skrämdes förra året så illa att den i panik sprang ut på en sjö, isen höll inte, så den drunknade. Min hund skrämdes rejält på nyårsaftons eftermiddag vid 16 och vågade sig inte ut förrän uppskjutandet av raketer upphört vid 02.  

Många nyanlända flyktingar har upplevt krig och kan ha minnen av bomber som väcks upp när de hör raketerna smälla, vilket gör att de känner sig illa till mods och rädda. Vårt ansvar nu när de kommit hit är ju att de ska känna sig trygga.  

Miljön, eller rättare sagt nedsmutsningen av miljön är ännu en orsak till att införa restriktioner för fyrverkerier. De som avfyrar raketerna ansvarar inte för att ta hand om skräpet. Kartongerna står kvar i snön, avfyrade raketer ligger överallt. Fyrverkerierna sprider mycket miljögifter även om de plockas upp. Raketer hamnar ofta inne på tomter, nära hus.  Avfyrade raketer innehåller krut som är livsfarligt och kan leda till förlamning om djur får i sig det.   Avfyrandet av raketer orsakar varje år bränder, det finns inga regler att man måste vara nykter, risk för nedsatt förmåga att bedöma farorna föreligger därmed.  

Enligt SvD 28 dec 2015 är det många kommuner som infört restriktioner för fyrverkerier. Lycksele införde förbud mot fyrverkerier den 17 dec 2015 inom tättbebyggt område, undantag är nyårsafton och valborg, då man får använda pyrotekniska produkter några timmar runt midnatt.

I Göteborg och Alingsås finns förslag på remiss att införa restriktioner.

I Västervik infördes restriktioner redan 2008 i tättbebyggt område, ingen raket får landa närmare än 25 meter från bostadshus. Och det är endast tillåtet att avfyra fyrverkerier runt midnatt på nyårsafton.

Ljusdals- och Halmstads- kommun har infört restriktioner, i Halmstad omfattas även ridhuset av restriktionerna för att minska risken att hästarna skräms.

Kommunledningen i Haninge kommun har som första kommun i länet totalförbjudit fyrverkerier i tätorter. På andra platser krävs tillstånd av polis, med undantag av nyårsafton och valborg då det tillåts under kvällen.    

Syfte: Att tillåta fyrverkerier under ordnade former och att göra det mer förutsägbart när fyrverkerier kommer att avfyras, för att minska risken att djur och människor far illa/får panik av fyrverkerier.  

Förslag: Att Värmdö kommun förbjuder all användning av pyrotekniska produkter för privat-personer, såsom fyrverkerier och raketer alla dagar på året.

Undantag: är Nyårsafton och Valborgsmässoafton kl. 22-01  utanför tättbebyggt område/ alternativt att raketer inte får landa närmare än 25 m från hus. Vid kommunalt ordnade fyrverkerier kan undantag göras.