Bränn inte Anitas kåta!

Kronofogden tänker på nytt försöka bränna Anita Gimvalls kåta den 11:e april.

Anitas kåta byggdes av hennes morfars morbror på slutet av 1800-talet. Anita reparerade kåtan 2010 och där efter anser länsstyrelsen att kåtan är ett nybygge. Därför har nu länsstyrelsen gett i uppdrag till kronofogden att bränna kåtan.

Att bränna en kåta för att personen som ser efter den inte är rätt "sorts" same är inget annat en ett kolonialt förtryck och tyvärr vardagsmat för samerna utanför samebyarna.

Sveriges stat har bestämt att radera den samiska kulturen som inte är kopplad till renskötsel, för att samerna är lättare att hantera om de är ett färre antal. Därför har staten begränsat urfolksrätten till renskötsel och renskötare. Samisk kultur som inte kommer från eller som inte bevaras av samer inom renskötseln vill staten helst inte kännas vid, och i det här fallet bränna.

Det här kan inte tillåtas fortgå
 
 

Skriv på denna namninsamling

Fyll i formuläret nedan för att skriva under denna petition skapad av Daniel Holst. Namninsamlingens författare kommer se all information du anger i detta formulär.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Facebook