Avsluta Mandelmanns-serien

summer-2391348_1920.jpgDet charmiga paret Mandelmanns har tagit Sverige med storm. De visar glatt upp sin livsstil framför kameran och går hem i de allra flesta hushåll. Hos Mandelmanns odlas egen mat och de föder upp djur. De lever enkelt och självhushåller i det mesta, en livsstil som lätt glöms i dagens moderna samhälle. Paret visar upp en idyllisk sida av sitt liv, ett nästintill slutet ekosystem, en utopi av en svunnen era. De lever sitt liv som ett kulturarv av det gamla bondesamhället.

Sedan kom sommaren 2018. Torkan gjorde att paret tvingades avliva 180 djur (https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/ngoWqa/mandelmanns-nodslaktade-hundratals-djur-radda-och-ledsna?fbclid=IwAR3cABcP9Axq78y37HzbzMjIjhuYAUGZwukvEL5DU1T2cPTIek_4BpHhuGc). 180 individer dödades för att sommarens torka gjorde det omöjligt att förse dem alla med mat. Är detta verkligen den självhushållande, hållbara och mysiga serie en kryper ner i soffan för? Vilken familj behöver så många djur för egen del och om en älskar någon, dödar en den då?

Året är nu 2019 och enligt uppgift (länken ovan) ska en ny säsong av Mandelmanns sändas. Ska vi låta detta ske? Självklart ska paret få leva sitt liv på det sätt de känner är passande för dem, men ska en livsstil där en massavrättar familjemedlemmar, verkligen uppmuntras i dagens samhälle? En klassisk jämförelse är att ersätta de 180 livsfråntagna lamm, tackor, kalvar och kor med hundvalpar, hundar, kattungar och katter. Känn efter. Hur resonerar detta med dig?

Med ett allt mer instabilt klimat blir det även mer instabilt att utnyttja djur på det här viset. TV4-serien om Mandelmanns förskönar djurbruk - utnyttjandet av andra individer. Detta rättfärdigas ofta med att säga att djuren inte har samma kognitiva förmågor som människor och därför är det inte elakt eller fel, men ska en bara döma utifrån kognitiva förutsättningar för vilka som har rätt att bruka eller brukas - då fasar jag för vad framtida serier kommer innehålla.

Sammanfattningsvis: Serier som denna bör antingen sluta sändas eller börja belysa de etiska, ekologiska och ekonomiska aspekterna. Detta kan vara djurindustrins sista suck och hopp om att övertyga oss om att det är "nyttigt, naturligt och nödvändigt" att förslava andra individer. Låt oss sätta stopp för detta!

Fred!

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva under godkänner jag att Linnéa Enberg överlämnar min signatur till dem som har makt över frågan.


ELLER

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vi ber dig att lägga till info@skrivunder.com i adressboken eller listan över betrodda avsändare, så att du säkert får våra utskick.

Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Facebook