UTAN OSS TYSTNAR MUSIKEN - vi säger JA till människan och NEJ till extremnationalism!

Kontakta namninsamlingens skapare

SUMMERING AV SEMINARIUM OM UPPHOVSRÄTT

2018-09-20 13:09:10

SEMINARIUM OM UPPHOVSRÄTT - DEN 19/9 2018 PÅ STALLET I STOCKHOLM 
TACK RFOD och Peter Bothén för initiativet och stort tack till panelen.
Från höger:
Dan Lundberg, Svenskt Visarkiv
Ulrika Wendt, jurist SAMI
Thorbjörn Öström, jurist STIM
Anton Gunnars, jurist Musikerförbundet

Summering i punktform:
- Kunskapsnivån när det gäller Upphovsrättslagens 1 kap 3§ som behandlar skaparens ideella rätt att säga nej till hur ett verk bearbetas eller hur och i vilka sammanhang det exponeras är generellt låg. Det finns ett behov att öka kunskaperna - inte minst som en konsekvens av all ny teknik. Föreningar och organisationer fyller en viktig roll i detta.

- Det saknas i princip rättsfall och prejudikat avseende hur lagen skall tolkas eftersom nivån på eventuella skadestånd är låg och kostnaderna för en eventuell juridisk process kan bli höga. Organisationerna skulle gärna se att lagen prövades. Framför allt Musikerförbundet kan bistå för att prövningar som har ett allmängiltigt värde skall komma till stånd. Det är därför bra om de får kännedom om fall där enskilda musiker vill åberopa sin ideella rätt.

- De allra flesta fall löses annars genom att skaparen, i brevform, påtalar för användaren att man vill åberopa den ideella rätten för att vederbörande skall ta bort materialet eller sluta använda det. Vill man ge ytterligare kraft till meddelandet anlitar man en advokat som får formulera och skicka brevet.

- Uppmärksamhet i media och de namnlistor som kommit till stånd där man som skapare, musiker eller utövare tydligt gör sin ståndpunkt känd är i dagsläget det mest effektiva sättet att på förhand hindra otillbörlig användning i t.ex politiska sammanhang, men också för att stärka möjligheten till framgång vid en eventuell tvist. I dagsläget är det endast Musikerförbundet som bistår sina medlemmar i samband med ideella tvister men frågan om en lista skulle kunna förvaltas av t.ex Musikerförbundet, STIM eller föreningar så som RFOD diskuterades som en realistisk och önskvärd lösning även om det finns fallgropar som behöver belysas i fortsatta diskussioner.

- När det gäller den icke förlagda traditionella musiken finns det lagrum som skydd. De förvaltas dock främst av Musikaliska Akademin och Svenska Akademin som borde involveras i diskussionerna.

- Röster i publiken påpekar vikten av att som upphovsrättsperson inte bara vara ansluten till STIM utan också att vara medlem för att både kunna remittera ärenden till styrelsen och ställa krav på åtgärder. Det finns också ett värde att också vara med i SAMI inte minst för att kunna driva frågor om ersättning till medmusikanter.

- Den som exponerats i extremnationalistiska media mot sin vilja kan vända sig till PO-Pressombudsmannen senast 3 månader efter publicering. I de fallen är det av vikt att man på något sätt innan gjort sin ståndpunkt offentligt tillgänglig - t.ex genom att skrivit under namnlistan Utan oss tystnar musiken.

- Det som komplicerar tolkningen av lagen i enskilda fall är annars det faktum att upphovsrätten, yttrandefriheten och offentlighetsprincipen om rätten att använda musik i olika sammanhang krockar. Personskyddet när det gäller upphovsrättsliga frågor är i svensk lag också svagt och frågan om den ideella rätten har inte varit uppe för diskussion i samband med de nya EU Direktiven. Det kan också ses som en brist.

- Vi enas alla om att det är av vikt att frågor om den ideella delen av Upphovsrätt kommer upp till diskussion och att det finns behov av rättsfall på området för att förtydliga hur den skall tolkas och användas i praktiken. Vi är också eniga om att namnlistorna kommer att fylla en funktion även fortsättningsvis. Frågan är hur och av vem de skall förvaltas.

Diskussionerna fortsätter. 

En uppdaterad länk till videosändningen och RFOD:s hemsida direkt kommer inom kort: 

https://www.facebook.com/riksforbundetforfolkmusikochdans/videos/527130794394289/UzpfSTE1MzY4Nzg1NzU6MTAyMTc2Mjk4NzkzMjg5MjA/?__xts__[0]=68.ARDbo_zohWmzvW9UV9F2eLJGYrw8uAl-MYAldrOklvWfSyMaVWyeuDuBpYy-OJs6dmolbURpDNJlO01gXI5yFhDbB4bSeARjk6vVA-crrLnTznyi5TScTBvvO_Hs2ms3HWY4MBrIE9FHjYMzzCv5rmX2czTwIMW2ZhzRnqW68HcSwfjEDCseFH8&__tn__=K-R

 


AnnaReet Gillblad omvärldsanalytiker&fotograf, Gunnar Idenstam konsertorganist

INBJUDAN SEMINARIUM TEMA UPPHOVSRÄTT TILL SKYDD MOT ANVÄNDNING I POLITISKA SAMMANHANG

2018-09-12 18:35:26

Vänner!

Om ni visste vad fantastiskt det varit att sitta här bakom skärmen och möta var och en i takt med att era namn dykt upp i namnlistan. Styrkan i det ställningstagande som enar oss alla som skrivit på och som inte upphör bara för att det nu varit val utan som fortsätter ge kraft för att idogt sätta gränser för åsikter som hotar demokratin. Stort tack också för värmande kommentarer och engagemang för kulturen och friheten!

Idag har EU röstat för att gå vidare i arbetet med att anpassa upphovsrätten till modern tid med direktiv som främst handlar om möjligheten som skapare att få betalt vid delningar i sociala media. Huruvida direktiven är bra eller dåliga kommer även fortsättningsvis att diskuters. Integritetsfrågan och möjligheten att säga ifrån mot användning i politiska sammanhang har dock inte diskuterats ännu trots att frågan är högaktuell. Där finns det fortfarande arbete att göra. 

Namnunderskriften här betraktas dock om situation uppstår som bevis på att du tydligt gjort ditt ställningstagande officiellt tillgängligt vilket den som gör sig skyldig till otillbörlig användning bör ha tagit i beaktande. Känner du fler du tror skulle ha nytta av att skriva på är de varmt välkomna att göra det!

INBJUDAN

Behovet av mer kunskap om hur upphovsrätten skall tolkas, vad man kan göra för att skydda sig och vad man gör om situation uppstått är fortsatt stor. Just därför är det extra roligt att meddela att Peter Bothén och RFOD - Riksförbundet Folkmusik och Dans tagit initiativ till att organisera ett seminarium den 19/9 på Stallet i Stockholm på temat i samarbete med Musikerförbundet, SAMI och STIM samt Dan Lundberg från Svenskt Visarkiv som har stor erfarenhet av frågorna. Seminariet kommer att bygga på tydliga exempel från flera av er som skrivit på. Det är fri entré. Det kommer också att websändas av Kulturens Studieförbund. Ni får mer än gärna dela med er av inbjudan! Länkar hittar du här: 

http://stallet.st/index.php/sv/22-program-beskrivning/6730-180919-seminarium-om-upphovsraett

https://www.facebook.com/events/681231045590430/

Allt gott så länge!

Bästa hälsningar,

AnnaReet Gillblad & Gunnar Idenstam 


AnnaReet Gillblad omvärldsanalytiker&fotograf, Gunnar Idenstam konsertorganist

ARTIKEL I SVENSKA DAGBLADET

2018-08-23 14:30:27

Den 22 augusti 2018 publiceras följande upprop i Svenska Dagbladet. Ett tydligt ställningstagande underskrivet av 37 kulturpersoner till stöd för vårt demokratiska system.

https://www.svd.se/nej-vi-tanker-inte-lata-populisterna-anvanda-var-musik

 


AnnaReet Gillblad omvärldsanalytiker & fotograf, Gunnar Idenstam konsertorganist

UTAN OSS TYSTNAR MUSIKEN - ett ställningstagande till skydd för vårt demokratiska system

2018-08-20 07:48:07
Att musik och kultur skulle vara fria för precis alla att ta del av och utöva var en av de viktigaste principerna när grundpelarna för vårt demokratiska system återinrättades efter andra världskrigets utrensningar och pogromer som långt ifrån drabbade bara den judiska befolkningen. Genom att lagstadga denna rätt ville man säkerställa att de krafter som gjorde det möjligt för ultraextrema rörelser att ta över hela samhällsbygget inte skulle kunna göra det igen vare sig de kom från höger, vänster eller något annat håll.

I och med SD:s inträde på den politiska arenan har vi för första gången sen dess ett parti i vår riksdag som i sitt partiprogram och i sina lokala förgreningar presenterar förslag som inte bara går stick i stäv med de grundläggande principerna i vår demokrati utan står i direkt strid med vår grundlag.

Den successiva normalisering vi sett de senaste åren av SD:s politik och taktik öppnar upp för andra extrema rörelser som NMR som alla tydligt visar att drivkraften inte är att ta ett långsiktigt ansvar för att förvalta och utveckla den plats Sverige är utan att tillskansa sig tillräckligt mycket makt för att kunna driva igenom grundlagsreformer få förstår innebörden av eftersom de allra flesta som bor i Sverige i generationer varit förskonade från krig. Det här är en oerhört farlig väg att gå.

När det står klart att dessa krafter dessutom använder sig av enskilda artister, musiker, dansare, utövare och arrangörers verk för att skapa legitimitet för åsikter som inte ens ryms inom ramen för vår grundlag så missbrukar de inte bara den enskildes rätt. De bryter också det demokratiska kontrakt vi som medborgare förbundit oss till och då behöver plattformar som gör det möjligt för enskilda att tydligt ta avstånd komma tillstånd.

Det SD m.fl. gör idag är inte längre en nationell angelägenhet utan en internationell där deras samarbete med extremnationalistiska rörelser på högerkanten i både Ungern, Polen och USA nu fördjupats på ett sätt som är ett direkt hot mot vårt demokratiska system vilket utvecklingen i Ungern visar.

I Sverige har vi länge haft lyxen att kunna vara lite aningslösa. Det var länge sedan det fick så stora konsekvenser att tillfälligt vurma för olika politiska budskap eller inriktningar. Men nu är det på allvar! I SD:s och de extrema rörelsernas händer blir denna aningslöshet ett vapen vi alla kan komma att betala priset för!

Namnlistan UTAN OSS TYSTNAR MUSIKEN vi tagit initiativ till är inte ett partipolitiskt ställningstagande. Det är ett ställningstagande till skydd för vårt demokratiska system! 

 

 

AnnaReet Gillblad omvärldsanalytiker&fotograf, Gunnar Idenstam konsertorganist



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.